USA vyčlenia miliardy na pomoc Ukrajine, zdania bohatých

29.03.2022 Celý región

Washington 29. marca (TASR) - USA vyčlenia miliardy dolárov na pomoc Ukrajine, zdania bohatých a znížia svoj deficit. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2023, ktorý v pondelok (28.3.) predstavil prezident Joe Biden. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Masívny plán rozpočtu vo výške 5,8 bilióna USD (5,29 bilióna eur) by zaplatil mnohé z Bidenových politických návrhov v čase, keď jeho administratíva čelí nespokojnosti a nízkemu hodnoteniu zo strany voličov, rekordnej inflácii a pretrvávajúcej neistote v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Rozpočet musí schváliť Kongres, v ktorom má Bidenova Demokratická strana tesnú väčšinu, pričom zákonodarcovia z oboch strán budú určite požadovať zmeny.

Ľavicové krídlo demokratov pritom bude pravdepodobne proti prudkému zvýšeniu výdavkov na obranu o 4 %.

"Rozpočty sú vyjadreniami hodnôt," povedal Biden, keď predstavil svoj návrh.

Plán podľa neho „vysiela jasný odkaz, že si ceníme fiškálnu zodpovednosť, bezpečnosť a ochranu doma a v celom svete a investície potrebné na pokračovanie nášho spravodlivého rastu a budovanie lepšej Ameriky".

Medzi opatreniami je aj balík financií vo výške 6,9 miliardy USD na pomoc Ukrajine pri obrane pred ruskou inváziou, ako aj na pomoc NATO. Ďalšia miliarda USD by mala smerovať „na boj proti škodlivému vplyvu Ruska, na nové potreby súvisiace s otázkami kybernetickej bezpečnosti, dezinformáciami, energetikou, makroekonomickou stabilizáciou a odolnosťou občianskej spoločnosti“.

Navrhovaná suma pre Pentagon vo výške 773 miliárd USD poukazuje na výzvy, ktorým USA vo svete čelia.

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Biden navrhol tiež minimálnu daň z príjmu daňových poplatníkov, ktorí zarábajú viac ako 100 miliónov USD, čím uspokojil požiadavku progresívnych demokratov, ktorí žiadali zdanenie bohatých ako spôsob riešenia sociálnej nerovnosti.

"Táto minimálna daň by sa vzťahovala len na 0,01 % najbohatších domácností, tých, ktorí majú viac ako 100 miliónov USD, a viac ako polovica príjmov by pochádzala len od miliardárov," uviedol Biely dom vo vyhlásení, podľa ktorého „bohatí konečne zaplatia svoj spravodlivý podiel“. Poukázal pritom na fakt, že napríklad hasiči či učitelia platia vyššie dane ako miliardári, ktorí využívajú medzery v systéme.

Návrh predpokladá zníženie rozpočtového deficitu USA o 1,3 bilióna USD, hoci štátny dlh vo výške 24,8 bilióna USD sa podľa projekcií ďalej zvýši.

Rozpočtový plán zverejnili niekoľko mesiacov potom, ako sa Bidenova legislatíva, ktorá počíta s výdavkami stoviek miliárd dolárov na rekonštrukciu sociálnych služieb a boj proti klimatickým zmenám, zastavila v Kongrese pre rozpory medzi demokratmi.

Návrh rozpočtu oživuje tiež plán na zvýšenie sadzby dane z príjmu právnických osôb na 28 %, ktorú Bidenov republikánsky predchodca Donald Trump v roku 2017 znížil na 21 %.

Washington podporil dohodu dosiahnutú v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj o minimálnej globálnej dani pre korporácie vo výške 15 %.

Biely dom uviedol, že návrh rozpočtu "obsahuje dodatočné opatrenia, ktoré zabezpečia, že nadnárodné spoločnosti, pôsobiace v USA, nebudú môcť využívať daňové raje na zníženie globálnej minimálnej dane".

(1 EUR = 1,0966 USD)
 

Vyberte región

mark